Yeni başlayanlarla deklarasyon, kart oyunu ve defans programı bir bütün olarak çalışılmaktadır. Aşağıda konular listelenmiştir. İstediğiniz konuları seçebilirsiniz. Bu program sizi kapsam hakkında bilgilendirmek içindir. Benimle 4-5 ay sürecek bir çalışmaya başlamak isterseniz bunu iletişimle sonuçlandıracağız. Örnek çalışma programını indirmek için burayı tıklayınız.
Konu Ana Başlıkları | Süre | Ücret |
---|---|---|
Briç Genel Kültür | ½ | - |
Briç Oynuyorum | 1 | - |
Kart Oyunu (briç oynuyorum) | 22 | 3.000 |
Defans (briç oynuyorum) | 14 | 2.750 |
Deklarasyon | 32 | 3.300 |
Rakiplere Karşı Oyun | 2 | - |
Tüm konular alınıp, peşin ödenirse | 8.000 |
Süre: Çalışma günü olarak tahminidir. Programın tamamı 70 çalışma günüdür.
1 Çalışma Günü: 1 saat çalışma, 15 dakika ara ve sonrasında 45 dakika daha çalışma olmak üzere toplam 2 saat sürer.
Ücret: Türk Lirası (TL) cinsindendir.
Deklarasyon konularına geçmeden önce bütün briç bilgisinin çalışılacağı konulardır. Skorlama dahil olmak üzere oyuncu deklarasyon bilgileri hariç olmak üzere, zon kavramı, löve ile başlayıp tüm kart oyunu ve defans konularını toplam 36 günlük bir çalışma ile öğrenecek ve sonra deklarasyon konularına geçilecektir.
Oyun açışlar, cevaplar, açıcının rebidleri, cevapçının rebidleri, 1NT açışı ve gelişmeleri (Stayman, Jacoby transferler, Texas transfer, minor konuşmaları), Checkback Stayman, 3.üncü ve 4.üncü Renk, şilem konuşmaları, zayıf-iki ve preemptif açışlar, Overcall'lar, Take-Out kontur, balancing gibi konuların temel bilgi olarak detayıyla anlatılmasını kapsar.
Rakip oyun açtıktan sonra bizim konuşmalara girişimiz. Overcall'lar, 1 ve 2 seviye basit renk overcall'ları, 1NT overcall'u, Take-Out Konturu, Sıçrayarak renk overcalları, Rakibin 1NT açışına overcall'lar, 2 renkli overcall'lar, 4.üncü oyuncunun overcall'ları gibi konulardan oluşmaktadır. Tutuşla ve tutuşsuz advancer'ın sağındaki rakip konuşunca veya konuşmadığında cevaplar ile detaylanmaktadır.
Splinter, kantitatif gibi şilem teklifi yapılan konuşmalar. Şilem teklifinin zon geçilmeden bitirilmesi, cue bidler, key kart soruları, koz Q'ını bulmak, grand şilem konuşmaları gibi.
Onörleri büyütmek, Uzun renkleri sağlamak, empas, Ekstra lövelere kayıpları kaçmak, eldeki kayıplara dummyden çakmak. Nasıl yapılır?
Kart oyunu tekniklerini uygularken iki el arasında iletişimi sağlayan antreler nasıl kullanılır, antre nasıl yaratılır?
Deklarasyon verilecek ve soldaki oyuncu atağını yapacaktır. Ataktan anladıklarımıza göre elin oynanışı planlanacaktır. Bu antrenman ellerinde ataktan doğru çıkarım yapılmadığında elin doğru oynanması tamamen bir tesadüf olacaktır. Bu yüzden oyuncudan deklarasyonu düşünmesini, atağı değerlendirerek bir takım çıkarımlarda bulunmasını elin oynanışını planlamasını ve planına uygun hamleleri en doğru sırayla yapmasını isteyeceğiz.
Kontratı yapmak için gerekli löveleri sağlamak veya kayıpları azaltmak için, oyuncunun uygulaması gereken kart oyunu teknikleri vardır. Löve sağlama veya kayıpları azaltma oyun tekniklerinin her biri incelenecek ve örnek ellerle pekiştirilecektir.
NT kontratlarında ikinci löve kaynağı rengimiz, koz kontratlarında ise kozun yanındaki ikinci uzun rengimizi (yan renk), doğru bir şekilde oynayıp sağlamamız gerekir. Kozun oynanışından farklı bir şekilde de oynanabilen bu yan renklerin, ne zaman ve nasıl oynanacağı ile ilgili çalışmanın yapılacağı konudur.
NT kontratlarında en uzun (temel), koz kontratlarında ise koz rengimizi nasıl oynamamız gerektiğini çalışacağız. Kısmen renk kombinlerinin oynanışına da benzediği için fazla vakit almayacak olan çalışmamızda, diğer renklerdeki alıcı/kayıplara bağlı olarak kozların oynanışı üzerine daha fazla çalışacağız.
Önemli temel kart oyunu tekniğidir. İleri düzey bir oyuncu, renklerini sağlarken veya kayıplarını azaltırken, bir rengi nasıl boşlayacağını bilmesi gerekir.
Saymadan briç oynanamaz. Puanları, löveleri ve dağılımları sürekli sayacağız. Deklarasyon, atak, çıkan kartlar ve oyunun gidişatından elde ettiğimiz bilgiler doğrultusunda 4 eli zihnimizde canlandırmayı alışkanlık haline getireceğiz. Çünkü, ileri düzey bir oyuncu bunu kısmen yapabilmelidir. Bu aynı zamande zihinden oynama aşaması için de gereklidir. Bu konu ile ilgili özel çalışmamızın dışında bu işlemi oynadığımız her elde yapacağız.
Onun tarafından dönülmesi bizim için tehlikeli olan rakibi belirlemeyi ve tehlikeli rakibi oyun dışında tutarak kontratımızı nasıl yapacağımızla ilgili çalışmalar yapacağız. İleri düzey bir oyuncu rakiplerin yaratabileceği tehlikeleri görür ve bunlara engel olmaya çalışır. Biz de bu konuda örnek eller üzerinden çalışmalarımızı yürüteceğiz.
Hangi rengi atak edeceğiz? Kontrata, deklarasyona ve elimizdeki duruma göre hangi rengi atak edeceğimizi seçeceğiz. Atak rengini seçtikten sonra bu rengin hangi kartını atak edeceğimizi belirleyeceğiz
Deklaran bir kart oynadığında ikinci elden küçük; ortak bir renk oynadığında üçüncü elden büyük kartımızı oynarız. Bu konu, istisnaları ile birlikte ele alınacaktır.
Defansta kullanacağımız tüm sinyalleri masada oyun sırasında uygulamayı çalışacağız. Esas çalışmalarımızı ise, hem düzgün apel vermek hem de ortağın verdiği apele oyun sırasında dikkat edip elde edien bilgiye göre defans yapmaya çalışacağız.
Saymadan briç oynanamaz. Hele hele defansta saymadan asla iyi defans yapılamaz. Normal ellerde saymamanın etkisini görmeyebilirsiniz. Ancak bu alışkanlık yapar ve kritik bir elde de saymazsınız ya da yeterince saymazsınız. Puanları, löveleri ve dağılımları sürekli sayacağız. Deklarasyon, atak, çıkan kartlar ve oyunun gidişatından elde ettiğimiz bilgiler doğrultusunda 4 eli zihnimizde canlandırmayı alışkanlık haline getireceğiz.
Deklaran oyun oynarken bir takım ipuçları verir. Bu ipuçlarını farketmeyi, anlamayı ve elde edilen bilgiye uygun oynamayı çalışacağız.
Deklaran planladığı oyunu oynamak ve lövelerine ulaşmak için antrelere ihtiyacı vardır. Defans oyuncuları bu antreleri yıkmak için defans yapabilir. Hangi elde ve ne zaman? Aynı zamanda defans oyuncularının da kontratı batırmak için yapacakları defansta birbirlerinin eline ulaşabilmek için antrelere ihtiyacı olacaktır. Bu konuyla ilgili çalışmamızda hem deklaranın antrelerini yıkmaya, hem de kendi antrelerimizi korumaya çalışacağımız eller üzerinden antrenman yapacağız. Almamak bunlardan biridir. Deklaran lövelerini sağlamak için onörlerimizi çıkarmaya çalışacaktır. Biz de defansta gerektiği kadar almayarak deklaranın sağlanan lövelerine ulaşmasını zorlaştırmaya, engellemeye çalışacağız.
Defans için kozların 3 anlamı vardır: Deklarana kısa taraftaki kozlarla kayıplara çaktırmamaya çalışmakk, ikincisi kendi kozları ile deklaranın alıcılarına çakmak ve üçüncüsü deklaranı uzun kozları ilen çakmaya zorlayarak koz kontrolünü kaybettirmek. Bu konu çerçevesinde 3 konuyla ilgili çalışmalarımızı yapacağız. İleri düzey bir oyuncu defansta kozlarla nasıl oynanacağını iyi bilmesi gerekir.